Project › TRES, sociaal-artistiek project

24.5%
13
People funded this project
€ 735,00
funded of € 3.000,00
Flexible Funding
0
Days to go
Leonie Allary
  • ARTFORUM
  • Leuven, BE
  • Artforum schept mogelijkheden voor kinderen en jongeren om kunst te ontdekken, zich erin te verdiepen of om zelf kunst te creëren.

Rewards

Wat is TRES?

TRES is een kunstproject waarin kinderen en jongeren uit de jeugdzorg de kans krijgen nauw samen te werken met kunstenaars.

TRES wordt georganiseerd door de kunsteducatieve organisatie Artforum, en twee organisaties binnen de jeugdzorg: De Wissel en MFC Combo. Het project creëert een ontmoeting tussen cultuur, jeugdzorg en maatschappij.

Hoe werkt TRES?

TRES brengt 6 kinderen en jongeren uit de jeugdzorg samen met 6 kunstenaars. Drie jongeren uit MFC Combo en drie jongeren uit De Wissel nemen deel aan het project. Ze komen uit gezinnen waar het vanzelfsprekende niet meer zo vlot loopt. Bij deze organisaties krijgen ze zorg en ondersteuning in hun soms moeilijke leefsituatie. De zes kunstenaars worden gecontacteerd via Kunstroute Leuven en komen uit verschillende disciplines: schilderkunst, beeldhouwkunst, film, installatiekunst, …

De verbintenis die de jongeren met de kunstenaars aangaan, vullen zij zelf in. De trajecten beginnen circa 1 december 2015. Vanaf dan werkt de jongere aan een creatie met de kunstenaar in een ondersteunende rol. Het kunstwerk komt tot stand tijdens 10 ontmoetingsmomenten in het atelier van de kunstenaar. De jongere beslist over de vorm van het werk en spreekt zelf af met de kunstenaar wanneer ze elkaar ontmoeten. Bij TRES krijgen ze de tijd om een idee te laten rijpen en iets op te bouwen. Het proces dat hierbij komt kijken, nodigt uit tot communicatie, samenwerking, out-of-the-box denken, flexibiliteit en creativiteit.

Het resultaat van hun samenwerking wordt van 22 april tot 1 mei 2016 tentoon gesteld in OPEK, Leuven. Deze vindt plaats tijdens en is een onderdeel van de Kunstroute Leuven.

Waarom bestaat TRES?

Bij TRES is niet enkel het eindproduct van belang, maar ook het proces. De jongere krijgt de kans zich als persoon te ontplooien. De ontmoeting met de kunstenaar geeft de mogelijkheid om vanuit een gedeelde passie vorm te geven aan het deel van hun verhaal dat onuitspreekbaar lijkt. Ze krijgen de kans om eigen keuzes te maken. Hun talenten worden in de kijker gezet en ze zien hun eigenwaarde bevestigd. Zo levert TRES een relevante bijdrage aan hun ontwikkeling.

Funders

€ 40,00

Met de groeten aan Stoomboot! Mithymna en Wim

avatar
Anonymous

€ 90,00

Diverse bijdragen naar aanleiding van het huiskamerconcert van 'Stoomboot' bij de voorstelling van de nieuwe CD Storm

avatar
Anonymous

avatar
Anonymous

€ 40,00

avatar
Anonymous

€ 40,00
€ 80,00

Veel succes met het project! Dirk en Ariane Allary-Vandaele Ichtegem

crofun newsletter